Friday, 9 December 2011

Dugaan berat xbermkna Tuhan itu kejam..

"ya Allah..nape dugaan selalu dtg dlm idup aku Ya Allah..nape aku slalu diberi dugaan ini.."



ak sure..kowang sndri msti pnah trpk cm ni kn..yela..kite ni sntiase di hadap kn ngn dugaan yg Allah bri tok mnguji kekuatan iman n dri kite sndri..

ermmmm..

cm ak..ak xnafikan..idup ak sntiase byk dugaan yg msti ak hadapi..klu la ak de kuase tok tolak dugaan tu kn bgus..:) lau diikutkn ati n pasaan..ak ni da msok wad owang giler ngn dugaan yg dtg..kdang2 ase da givap sgt nk troskn idup n menghadap dugaan yg bkal dtg dlm idup ak..ye..ak ni sape la kn..insan yg hina..dugaan tu sntiase ade oleh Allah tok umat nye..

tp ak bangge ngn dri ak..pas mcm2 dugaan yg dtg..ak jd sorang yg lbey kuat..ak kuat tok berhadpan ngn ape pn yg dtg..ak ley control mslh ak..yupp..mmg kowang tau pompan ni lau de prob msti angin 1 bdn kn..ak pn kdang2 cm tu la..yela..pompan x cam laki..diowang ley control mslh diowang wisely..(untung larr jd laki)..tp akhrnye ak berjaye atasi segala dugaan yg dtg dlm idup ak..

ak sllu tertnye..nape Allah sllu bg ujian kt ak..nape msti AKU..nape AKU...sometimes ase nk menangis guling2 biler terkenang dugaan yg trpkse ak hadapi..



bila ak mintak untuk jadi lebih tabah, Allah bagi lah ujian tu. Mengikut level. Allah tak bagi ujian selepuk susah macam tu. Allah bagi by level. Ya. Setiap ujian yang Allah bagi tu, Cuma untuk mengukur tahap ketahanan ak dalam merempuhi ujian nya. Bila dah di ukur tahap pertama, then ujian kedua akan jadi lebih susah.

It's true that ujian yang Allah kirim kan ujian yang makin lama makin susah. Tapi tanpa ak sedar makin lama, ak makin tabah. Ye. Semakin matang. Yup. Matang. Nampak tak flow kedewasaan yang Allah atur kan kat situ.? :)


Nampak tak permainan kehidupan nya kat situ.? Bila betul betul luar had kita, serah kan aje pada Allah. Biar Allah yang urus kan. Allah tak kejam weyh..

                       #ak berjaya menjadi seorang yang kuat!!
                           Tahniah Nor Azyan Kamaruzaman..




No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan nota kaki anda disini..GRACIAS..